mandag den 2. marts 2009


ARN RIKET VID VÄGENS SLUT (2008), Peter Flinth:

Cecilia har udstået sin straf, og flytter ind hos veninden Blanka, der gift med kong Knut, Arns barndomsven. Der ser hun for første gang sin søn der blevet taget fra hende ved fødslen.
I det hellige land møder Arn endelig en med norddisk baggrund, i form af den norske kæmpe, Harald, som han udnævner til sergeant. Arn bliver testet på hans personlige værdier, da han må forsvare en beduinsk lejrplads mod angreb fra hans egne. Han ser sig selv fanget mellem inkompetente lederegenskaber og hans egen tro og loyalitet.
Korsridderne taber kampen til Saladin, men Arn bliver begunstiget af Saladins dybe beundring for ham som person. Endelig kan vende hjem.
Hjemme finder han sin elskede Cecilia, men det bliver ikke sidste gang Arn må stå med sværet i hånden.

Det meste er allerede sagt omkring Arn Tempelriddaren, og filmen forsætter da egentligt også bare i sammen spor. Stadig flotte scener og spændende handling, så længe de er i det hellige land, hvilket i høj grad løfter filmen.
Men nu begynder flere af detaljerne at irritere mig mere end nødvendigt måske. Dårligt skuespil og casting blandt andet. Fx hvorfor bliver Cecilia ikke et år yngre? Og hvad sker der for hele krigsscenen mod danskerne, der bare skriger BRAVEHEART... ?
Det er som om man ikke har kunne finde ud af med sig selv om man skulle lave en actionfilm eller kærlighedsfilm, og det ender med at blive et mærkeligt mix som gør at ingen af delene helt fungere. Jeg "græd" i hvert fald ikke af empati til sidst i filmen. Man har helt sikkert måtte gå på kompromis flere gange under filmen og krigs-scener er nu engang en bekostelig affære. Men hvorfor så ikke hellere undgå dem, som man gør det i tv-serier eller film hvor action-delen ikke behøver udpensles. Det kan gøres ved slow-motion, lyd, musik, og før/efter billeder, hvor seeren selv regner ud hvad der er sket.
Alligevel må jeg sige underlægnings-musikken ihærdigt forsøger at bygge en stemning op i ægte Hollywood-stil, men det er desværre bare ikke nok altid. Ligesom mange statister nu engang er en nødvendighed, så længe man ikke benytte sig af dyr computer-annimering.
Uanset, så vil jeg stadig holde ved at man sagtens kan se dem. Man skal måske ikke gå ind med de allerstørste forventninger, men så med god tid i det mindste...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar