mandag den 23. marts 2009


DOUBT (2008), John Patrick Shanley:

Vi befinder os på en katolsk skole i Bronx, 1964. Den vellidte Father Flynn (Philip Seymour Hoffman) bliver mistænkeliggjort af Sister James, da han i hendes øjne viser lidt for stor interesse for en sort dreng, der er en af hendes elever. 
Hun bringer sagen videre til Prinicpal Sister Aloysius Beauvier (Meryl Streep). Sister Aloysius går videre med sagen og konfrontere straks Father Flynn. En konfrontation der uundgåeligt ender ud i, at blive en magtkamp mellem de to, der begge i forvejen har vidt forskellige opfattelser af hvordan skolen bør drives. 

Fantastisk skuespil af henholdvis Philip Seymour Hoffman og Meryl Streep. Altid velspillende fristes man nærmest til at sige. Dem var der faktisk mange, der kunne lærer noget af. Yderligere synliggjort af en film der forstår at dosere og fremhæve de væsentlige aspekter af filmen. Noget der selvfølgelig i høj grad er med til at fremhæve de to roller. Men der behøver faktisk slet ikke være så forfærdelig mange andre tråde, end lige det filmens plot nu ellers går på. 
I det her tilfælde magtkampen mellem Father Flynns og Sister Aloysious's forskelligheder, hvad angår personlighed og livssyn. Og hele spørgsmålet omkring, om der nu er tale om overgreb eller bare næstekærlighed fra Father Flynns side. Tvivlen er et gennemgående element hele filmen igennem, netop fordi vi som publikum heller ikke bliver indviet i "sandheden" på noget tidspunkt. Vi tvivler selv. Men sandheden er heller ikke filmens buskab i samme grad, som det er hele spørgsmålet, om netop tvivlen (beskyldning/bevisføring) og sagen omkring (præsters) overgreb i sin helhed.
Filmen hiver ikke alle mulige udfrakommende historier ind i billedet, men viser i et stille og roligt tempo opgøret mellem de to. Forøvrigt var den nomineret til 5 oscar (vandt dog ingen).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar