søndag den 22. marts 2009


GOMORRA (2008), Matteo Garrone:

Et meget indviklet indside look, af et spin af historier at være, i den moderne version af den italienske og verdensberygtede mafia, Gomorra.

Sublimt og gennemført film. Hvor er det dog dejligt at se vi trods alt også kan lave film i Europa. Det endda for langt mindre budgetter, end man kender det fra Hollywood, vil jeg tro. Skal dog ikke af den grund afvise, eller se bort fra, de massive (og eksistens-nødvendige) tilskud den ganske givet har modtaget ikke bare fra EU, men nok også fra de italienske myndigheder. Men lad nu det ligge.
Skuespillet, eller nok nærmere hele hostorien, er i sig selv stærk, realistisk og medrivende. Ikke mindst fordi der er filmet i selve miljøet og brugt rigtige "skuespillere". Altså, forstået på den måde, at flere af de medvirkende er personer fra miljøet. Det føles på en måde, som at være der selv. Ikke at dørerne åbnes så meget, at vi når at leve os fuldt ud ind personernes tanker, følelser og handlinger. Og så alligevel. Fordi, med vores overfladiske kig ind, så formår vi helt sikkert også at danne os et eller andet billede af, hvad de måtte føle og tænke, igennem deres egne og andres handlinger. 
Allermest rystende er det vel egentligt, at det rent faktisk er sådan det foregår dernede (de lever med i Italien), altså bare sådan tilnærmelsesvist. Det giver virkelig stof til eftertanke og om vi som (post)moderne mennesker overhovedet har flyttet os, så meget som vi tror, når der stadig findes samfund som disse idag. Yderligere, at bogens (filmen er skrevet over en bog) forfatter, og ikke mindst dele af filmholdet, idag lever under daglig politibeskyttelse.
Absolut must-see 2008 film.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar