søndag den 17. januar 2010

AUF DER ANDEREN SEITE (2007), Fatih Akin:

Den tyrkiske enkemand Ali og hans akademikersøn Nejat bor i Tyskland og får en ny logerende. Det er den prostituerede kvinde Yeter.

Filmen hopper rundt i mange temaer, men det er egentlig ikke noget problem. Filmen vil ikke prædike, men derimod blot bruge disse temaer som baggrund, som materiale i historierne og beskrivelsen af karaktererne og forskelle mellem dem. Hvilket der i virkeligheden genistregen i denne film.
Karaktererne og miljøerne virker autentiske, som var de beskrevet indefra, og alligevel med en distance, som ikke dømmer, men sætter tilskueren i position som dommer. Samtidig har vi at gøre med et højt fortælleniveau, der forklarer indviklede historier, og får det til at være lysende klart, hvem er hvem. Man sidder ikke og prøver at opklare, hvad der sker, men i stedet hvorfor, hvornår og hvordan.
Mens den første time virker en anelse lang, så bliver det opvejet af de mættede miljøbeskrivelser og af de små historier, som elegant væves sammen i den anden. Det her er ikke underholdning, hvis man ser bort fra de sparsomme sekvenser med skyderi, flugt og situationelle komiske bemærkninger, men i stedet et billede forankret i virkeligheden, hvis historiefortælling stimulerer følelser og intellekt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar