onsdag den 6. januar 2010

THE IMAGINARIUM OF DOCTOR PARNASSUS (2009), Tony Gilliam:

Dr. Parnassus og hans gøglervogn har set bedre dage. Men han er immervæk en udødelig troldmand, og træder man igennem spejlforhænget på hans scene, åbenbares ens vildeste fantasier som i et eventyrland.
Desværre er Parnassus også en spillefugl, der løbende indgår væddemål med Djævelen. Men måske har truppens seneste medlem, den gådefulde Tony, et es i baghånden?

Hvis man forbinder det at gå i biografen med at lade tanker og fantasi slippe løs i et billedmæssigt univers, man ikke selv kunne have opfundet, er det her filmen man skal se.
Terry Gilliam, har navnet med sig, og det store spørgsmål til hans film, vil af samme årsag, hver gang være, om denne film nu også leve op til det.
Det gode ved hans film er, at han ikke gør dem simple eller folkeligt pædagogisk forklarende. Man skal arbejde med dem. Nogle gange virker hans film andre gange gør de ikke. (1.) Nogle gange bliver de bedre efter man ser dem nogle gange (Brazil). (2.) Andre gange virker de med det samme (Twelve Monkeys). (3.) Og helt andre gange virker de slet ikke (Brothers Grimm). Denne film er nok nærmere en blanding af alle tre. Et mix af gode idéer, fantastisk skuespil, og et genialt miljø. Men samtidig også en tendens til at være for teatralsk og ville for meget. Noget virker og noget andet gør ikke (slutningen).
Men den fortjener bestem at blive genset, og forhåbentligt vil det også komme til filmens fordel.
Hvad angår skuespillet, så kan man i løbet af filmen ikke undgå at sidde og tænke på, at dette er Heath Ledgers sidste film, og grunden til at Johnny Depp, Jude Law og Colin Farrell overtager rollen. Men egentligt fungerer det meget godt, og deres optrædener er netop med til at få filmen til at live op.
Med hensyn til Andrew Garfield, så er han et spændende mix af irritation og genialitet. Lidt på samme måde, som jeg havde det med Leonardo DiCaprio. Først syntes jeg han var forfærdelig, men indså med tiden, at det var hans person jeg ikke kunne fordrage. Med andre ord spillede han sin karakter så overbevisende, at mine negative følelser i forhold ham blev overdraget til karakteren. (noget der dog har ændret sig med hans seneste film). Uanset må det være en genial optræden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar