torsdag den 3. december 2009

ME YOU AND EVERYONE WE KNOW (2005), Miranda July:

Christine Jespersen (Miranda July) er en ensom kunstner, der ved siden af sit ikke altid livsbekræftende arbejde som pensionistchauffør sværmer ihærdigt om den nyligt fraskilte skosælger Richard.
Sammen med sine to sønner er Richard flyttet ind i en lille lejlighed i forstæderne, hvor han desperat forsøger at få styr på den tilværelse, der ramlede sammen om ørerne på ham, da konen gik fra ham. Alt imens lever hans to sønner, som så mange andre af deres jævnaldrende, deres helt eget liv.

Åhja, hvilken lille perle af en debutfilm fra Miranda July. Der er desværre bare alt for langt imellem dem. Oftest fordi de drukner i hype og promotion fra store blockbusters, med kæmpe budgetter og Hollywoodstjerner. Men rart at blive bekræftet i de stadig findes, trods alt.
Det er en lille og ydmyg film. Den råber ikke op, den bruger ikke store armbevægelser, og er både i form og indhold en audiovisuel oplevelse, der ikke søger at gøre unødig opmærksom på sig selv.
Dermed ikke sagt at filmen ikke har noget på hjerte – for hjerte har den – men at den forstår at portrættere samtidens middelklasse-USA som en ikke-sensationel, ikke-spektakulær samling af dagligdagshændelser, der i deres simplicitet og varme humor får et skær af surrealistisk mystik. En lille skæv billedcollage fra den amerikanske independent-scene, der bedst kan beskrives som en pudsig dagdrøm, et sted mellem virkelighed og fantasi.
Jeg er fan.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar