fredag den 20. november 2009

MARTYRS (2008), Pascal Laugier:

Femten år efter en grusom bortførelse bestående af langvarig tortur, påbegynder Lucie en blodig mission af hævntørst mod sinde undertrykkere.
Lucies barndomsven Anna, der også har oplevet et misbrug, kommer hende til hjælp. Men Lucie befinder sig imidlertid i et syrealistisk stadie af sindsforvirring og vrangforestillinger.

Dette her er helt bestemt en overset film, hvis du spørg mig. Måske ikke så meget indenfor gyser/horror genren, fordi her er folk generelt godt orienterede om hvad der rører sig. Men den har i hvert fald aldrig været i Danmark, hverken i biograf eller på dvd, så vidt jeg er orienteret (den er ikke til at opdrive på lovlig vis).
Lad mig sige det med det samme, filmen bygger på begrebet torture porn. Min opfattelse er lidt, at enten kan man lide det eller også kan man ikke. Nogle ser det ligefrem som en trend indenfor gyser/horror genren i forlængelse af hele Saw-serien, hvor man groft sagt kan sige, at filmene ikke handler om andet. Men Martyrs er i en helt anden kaliber.
På intet tidspunkt kan man forudse slutningen, uden at filmen er forvirrende af den grund. Den har ens fulde opmærksomhed hele vejen. Visse scener føles frastødende, men alligevel kan man ikke lade være med at kigge. Den vækker emotionelle følelser i en, og der er nærmest ikke et tidspunkt, hvor man ikke føler ængstelse eller foruroligelse. Den er som den skal være. Eneste mangel, hvis man da skal pege på nogen, er måske at den går en smule i stå i den sidste tredjedel.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar