torsdag den 19. november 2009

2012 (2009), Roland Emmerich:

Forskere opdager at jorden snart vil gå under, og klodens ledere lægger i al hemmelighed planer for at redde sig selv og så mange andre som muligt.
Jackson (John Cusack) er på ferie med sine to børn, da han tilfældigvis opdager sandheden om den forestående undergang, og inden han får set sig om, er den hyggelige ferie ændret til en kamp mod elementerne og egoistiske samfundsspidser.

Filmen servere på godt og ondt alle elementerne indenfor katastrofefilmgenren. Den er på en gang både pompøs, stupid og fantastisk underholdende.
Her viser billedmageren, Emmerich, endnu engang at han om nogen mestrer the art of special effects. Hvilket helt efter bogen også er det som holder filmen oppe. Derfor kan jeg heller ikke understrege nok, at den her film selvfølgelig skal ses i biografen. Skuespillet er okay godt, genren taget i betragtning. Især er Zlatco Buric overbevisende i den rolle, som gjorde ham kendt herhjemme, og som han nu engang mestre til fingerspidserne.
Men filmen gør mere end bare underholde, hvis du spørg mig. Filmen efterlader lidt én med en slags "dårlig smag i munden". Til dels fordi man lige har siddet og lappet hele filmen i sig uden at tænke ret meget over de etiske og moralske princippet, der ligger bag de handlinger og beslutninger, som bliver foretaget filmen. Desuden giver filmen mig lyst til at reflekterer over, hvordan vi mennesker lever vores liv, og behandler hinanden og vores planet. Eller hvordan regeringer og statsmagter gør hvad det passer dem og bevidst holder folket hen i uvished til det sidste. Eller de utallige religiøse referencer, der bliver brugt. Eller ikke mindst hvordan hele menneskeheden bare sætter sig over naturens kræfter/lov. I en af de sidste scener, hvor skibende ligger side om side, og alle strabadserne er oversået, kunne jeg faktisk ikke lade være med at tænke tanken, at "bam bam bam, wups, Kinserne havde ikke lige fortalt, at de havde monteret våben på deres skib, med den konsekvens at de sænker alle de andre og bliver enehersker over menneskeheden og jorden". Se det kunne have været en fed slutning.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar