fredag den 16. oktober 2009

A SERIOUS MAN (2009), Ethan & Joel Coen:

Minnesota, 1967. Den handlesvage, jødiske akademiker Larry bliver klemt fra alle sider. Konen har fundet en anden og mere mandig mand. Teenagesønnen rapser penge til pot, mens datteren plager om en skønhedsoperation. Naboen gør indhug i græsplænen og endelig afpresses Larry af en af en elev, hvilket kan få betydning for hans forfremmelse. Desperat søger han efter svar, men rabbierne har kun flade floskler på lager.

Hvor får de det fra, Coen brødrende er intet mindre end geniale. Senest var det i 2007 No Country For Old Men, i 2008 var det Burn After Reading, og nu i 2009 er det så A Serious Man.
I en accelererende spiral med kurs mod katastrofen finder vi os denne gang henkastet til et (hos de fleste formoder jeg) ukendt klaustrofobisk jødisk miljø, i de endeløse og ucharmerende amerikanske forstæder.
Filmen er renset for skønhed, og beskriver nærmest biografisk sit miljø og karakterer, der tydeligt bærer præg af en vis insider-viden, og at det ikke ligefrem kan være kærlighed Coen brødrene har følt til deres jødiske opvækst.
Vi er endnu en gang (i Coen brødrenes tradition) vidne til, hvordan en person, Larry, gennem hele filmen bliver pint. Men denne gang lader de ham imidlertid reagere, som "et helt menneske", og ikke med psykopatiske modsvar. Plotets tragikomiske balancegang er mesterlig udført. Helt igennem seværdig og anbefalelsesværdig film.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar