tirsdag den 29. september 2009

MAMMOTH (2009), Lukas Moodysson:

Leo (Gael García Bernal) og Ellen har masser af succes! Leo har udviklet et succesfuldt web-site, og Ellen er en dedikeret kirurg på en skadestue.
Men parret har ikke meget tid til deres 8-årige datter, som tilbringer langt det meste af dagen med den fillipinske barnepige Gloria. Da Ellen begynder at tvivle på, hvorvidt de har skruet tilværelsen rigtigt sammen, og Leo samtidig skal på forretningsrejse i Thailand, sker der en række radikale begivenheder i den lille familie.


Lukas Moodysson! Navnet i sig selv burde være begrundelse nok for at se filmen (Fucking Åmål, Lilja 4-ever, m.v.). Lige fra starten af er der masser af patos. Mødre græder, børn er rastløse, og mennesker er adskilt fra hinanden. Det hele før, vi lærer folks navne at kende. Og lang tid før, vi kommer under huden på dem.
Men med sprød musik af Ladytron og Cat Power og forførende billeder fra luksuslejligheder i New York, thailandske strande og filippinske slumområder fører Moodysson os langsomt, men sikkert ind i sine hovedpersonernes usikre univers. Ingen har styr på noget. Alle har gode intentioner, men de kan ikke udleve dem. De kommer i vejen for sig selv.
Mennesker er måske ensomme, men de er fælles om at være ensomme. Vi er alle ensomme, frustrerede og umulige på samme måde.
Alligevel mangler filmen lige det sidste der. Den der wauv-effekt, der løfter filmen op på det næste niveau udebliver. Til tider virker det hele bare lidt naivt, når handlingen bliver for utroværdig eller iscenesat. Uasnet bestemt en seværdig film. Og skandinavisk.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar