lørdag den 19. september 2009

CHE (2008), Steve Soderbergh:

Part One: Den 26. november 1956 ankommer Fidel Castro og 80 andre oprørere med båd til Cuba. Blandt disse er den argentinske læge Ernesto 'Che' Guevara (Benicio Del Toro), der ligesom Castro drømmer om at styrte diktatoren Fulgencio Batista. Che beviser under de efterfølgende kamphandlinger, at han er en ekspert i guerillakrig. Han stiger hurtigt i graderne i oprørshæren og snart er han en revolutionshelt blandt de lokale cubanere.

Part Two: Den cubanske revolutionshelt Che Guevara er både berømt og magtfuld, da han pludselig forsvinder fra øen. Han er nemlig taget til Bolivia for at organisere en revolution sammen med nogle af sine cubanske kammerater. Hans offervilje og idealisme er ikke nok til at sikre at projektet bliver gennemført med success, men det er med til efterfølgende at gøre ham til et symbol for heltemod verden over.

Man behøver ikke diskutere særligt længe, om man bryder sig om den her slags film eller ej. Enten finder man dem alt for lange og kedelige uden appel eller et decideret mål (budskab). Eller også nyder man at hengive sig til filmen og lader den tag den tid det tager at fortælle sin historie.
Steven Soderbergh har ikke lavet en mainstream film her. Tværtimod er filmen i mine øjne ret gammeldags og deraf en sjældenhed idag blandet diverse blockbusters. Hvilket vel og mærke er et plus. Dette er ikke en cubansk Braveheart eller ideolisering af Che Guevara. Filmen bygger godt nok på hans egne biografier, og, uden at have læst dem, kan man deraf selvfølgelig godt tillade sig at stille spørgsmålstegn ved, hvor objektivt det er.
Yderligere spiller Benicio Del Toro sin rolle ualmindeligt godt og troværdigt. Filmen er desuden utrolig flot og realistisk i sit udtryk. Det tydeligt at Steve Soderbergh er en der kan sit håndværk, hvilket i høj grad bæger filmen. Ønsker man den fuldendte dimension bør man se The Motorcycle Diaries som optakt inden disse to.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar