mandag den 4. maj 2009

DEFIANCE (2008), Edward Zwick:

Efter nazisternes invasion af Polen og "Hviderusland" i 1939, flygter de jødiske Bielski brødre ind i skoven, hvor de indleder deres egen form for modstandskamp.
Snart får de følge af mange flere, og de to ældste brødre Tuvia (Daniel Craig) og Zus (Liev Schreiber) er uenige om, hvad de skal stille op med den voksende "skov-population". Tuvia er af den overbevisning, at de må byde alle velkommen, mens Zus i stedet mener de bør bekæmpe tyskerne aktivt.
Deres veje skildes, Zus går over til en gruppering af russiske partisaner, mens Tuvia går igang med at bygge en koloni op.

Edward Zwick kan det der med at fortælle helstøbte historier, fx The Siege, The Last Samurai, Blood Diamond, som alle nærmest på ene hånd er henholdsvis skrevet, produceret og instrueret af Edward Zwick.
Umiddelbart kendte jeg intet til filmen inden jeg så den, og det var måske også medvirkende til dens modtagelse hos mig. Fordi, måske er det ikke ligefrem Edward Zwicks bedste film, men den fungerer altså rigtig godt.
Man kan undrer sig over, hvordan filmindustrien igen og igen kan finde på historier, der vedrører 2. Verdenkrig, men selve historien er rent faktisk meget facinerende i sig selv. Og efter sigende sand, altså så sand som en Hollywood fiktions film nu ellers kan blive.
Dog skal man kunne se bort fra visse ting før film er en succes. Fx at Mr. Bond (Daniel Craig) render rundt med skægstubbe, slidt skinjakke, og dårlig accent i en skov helt uden Bonds normale elegance. Fx at tyskerne uden forbehold eller anger er brutale krigsmaskiner, som skriger "Jude", som et sidste ord inden han bliver skudt. Fx at Iben Hjele med sin perfekt dansk-engelske accent forsøger at virke polsk/hviderussisk.
Men bortset fra det, så er det klart en must-see for alle film elskere med hang til krigs film.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar