torsdag den 12. februar 2009


THE READER (2008), Stephen Daldry:

Vi befinder os i tyskland efter 2. Verdenskrig, hvor 16-årige Michael Berg (David Kross) pludselig føler sig overmandet af en begyndende skarlagensfeber, men bliver hjulpet hjem af den smukke 36-årgie Hanna Schmitz (Kate Winslet).
Efter feberen har lagt sig opsøger Michael kvinden, der havde hjulpet ham, og som han ikke har kunne få ud af sit hoved siden, på hendes adresse. Et lidenskabeligt og erotisk hemmeligt forhold opstår mellem de to. Men pludselig en dag er Hanna forsvundet, og Michael er synderknust og uforstående.
8 år senere, mens Michael som jura-studerende observerer en nazi-krigsforbryder-domssag, finder han til hans store overraskelse Hanna på anklagebænken.

Billy Elliot-instruktøren har gjort det igen, Kate Winslet blev i sin rolle som Hanna Schmitz belønnet med en oscar, men selve filmem er helt sikkert også et kunststykke i sig selv. Både den unge (David Kross) Michael Berg, og gamle (Ralp Fiennes) spiller ligeledes suplimt.
Den bygger et fint og skøbeligt sindsbillede op hos seeren, om hvordan (u)lykkelig krælighed kan påvirke ens liv og person for altid. 
Når det er sagt må jeg samtidig, desværre måske, fordi den fortjener ikke kritik som sådan, men tilføje, at jeg altså til tider nok følte jeg kedede mig lidt. Blandt andet de lange afsluntnings-scener, hvor man ligesom godt ved, hvor det hele bærer henad. Ligesom det måske i længden er på grænsen til, at være svært at acceptere, eller forstå, den smerte Michael føler, og som rent faktisk ødelægger hans nuværende liv i den virkelige verden. Man får lidt lyst til at sige fuck nu det og kom videre-agtigt. Men dunno, måsker er det netop hvad Stephen Daldry forsøger med filmen.
Forøvrigt er filmen bygget på bogen af Bernhard Schlink.     

Ingen kommentarer:

Send en kommentar