torsdag den 19. februar 2009


KATYN (2007), Adrzej Wajda:

Vi følger i alt fire forskellige polske familier, ved 2. Verdenskrigs udbrud.
Et stort antal tilfangetagende polske soldater, hvoraf de fire familier alle er involveret på den ene eller anden måde, bliver af nazisterne udleveret til USSR. Det skal imidlertid visse sig at disse polske soldater går hen og bliver ofre for stalinisme af den groveste karakter.
Desuden giver filmen et billede af hvordan livet i Polen udspiller sig både under og efter krigen.

Dette er et stykke polsk folkehistorie, der er blevet filmmatiseret. En tragedie begået mod det polske folk af den, i polsk termenologi, evige plageånd USSR. Langt de fleste polaker kender til hvad der virkelig skete i den skov, men histoiren er ikke på samme måde kommet ud til verdenssamfundet, eller rettere den korrekte version.
Når det er sagt er filmen egentligt okay underholdende, og stilistisk flot. Problemet er bare den bliver for polsk i form af de patriotiske undertoner, og ikke mindst kirken (den kristne katolske tro), som i høj grad er inddraget, spiller en alt for fremtrædende rolle i filmen. Også set i forhold til historien (nationens), hvor kirken har og stadig spiller en stor rolle. 
Hvis du har en speicelt tilknytning til Polen eller interesserer dig for 2. Verdenskrig/USSR, så skal du nok tag og se filmen. Hvis ikke, så er den spild af tid.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar