tirsdag den 10. februar 2009


THE HURT LOCKER (2008), Kathryn Bigelow:

Dette er et forsøg på intens beksrivelse af, hvad det rent faktisk vil sige, at have sin hverdag som soldat udstationeret i Irak.
Linjen bliver lagt allerede fra starten, hvor man får et klart billede af, hvor farligt arbejdet er for de tre personer i bombedesarmerings-gruppen, da sergeant Thompson (Guy Pearce) for øjnene af de to andre, Sanborn og Eldridge, bliver sprunget ihjel i forsøget på at desarmere en bombe.
Sergeangt Thompsons afløser ankommer i form af sergeant James. En højt anerkendt bombedesamør, som snart viser sig at være langt vildere end Sanborn og Eldridge umiddelbart kan håndtere. Den ugennemskuelige James forekommer dem både frygtesløs og på grænsen til følelsesløs.
Et bekendtskab som vil ændrer dem alle for altid.


Så skal man til det igen, og jeg vil prøve at gøre det lidt kortere denne gang. Skal også lige først finde min stil med det her. Ligesom jeg nok må finde frem til lidt andre præmisser at bedømme ud fra end kun lige min egen mave-fornemmelse.

Men alt i alt en okay underholdene film, med "gæsteoptrædener", ja det kan man vist godt kalde det, af henholdsvis Guy Pearce, Ray Fiennes, og David Morse. Hvilket er med til at peppe det hele lidt op for seeren. Men ud over den til tider mere eller mindre vellykkede nervepirrende spændning, blandt andet under de mange bombedesarmerings-opgaverne, en til tider utroværdig handling, og måske nok lige lovlig sort hvid fremstilling af situationen. Omvendt en patriotisme man tidligere har hørt netop skal være til stede i amerikanske krigsfilm, for overhovedet at kunne få lov til at låne udstyr, bistand, med mere, af det amerikanske militær. Men med en slutning der åbner op for refleksion og eftertanke uanset. Og endnu mere atypisk, så er det vel og mærke en kvindelig instruktør.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar