torsdag den 19. februar 2009


THE DAY EARTH STOOD STILL (2008), Scott Derrickson:

En alien, Klaatu (Keanu Reeves), og hans unedbrydelige robot lander midt i Central Park, New York, og nationen er i højeste alarm-beredskab, præsidenten i sin sikkerheds-bunker, og hele Manhatten i evakueringstilstand.
Dr. Helen Benson (Jennifer Connelly) bliver blandt andre forskere og videnskabsfolk headhunted og sat på sagen af den amrikanske forsvarministerium. Dette udefrakommende væsen bliver straks opfatter som fjendligt. Alligevel rører Klatuu ved et eller andet i Helen og hun hjælper ham med at tag flugten. Og så kan jagten ellers gå ind.

Åhja åhja, endnu en science fiction film, og så endda en remake. Jeg kan med det samme sige at jeg ikke har set orginal-versionen fra 1951.
Overordnet set har filmen visse ting, der tiltaler mig, især god og flot action. Desuden er hele idéen med, at vi som mennsker behandler vores jord helt forkert, tiltallende og et højst aktuelt emne. Vi tror vi ejer den og kan gøre med den hvad vi vil, bare fordi vi har "herrerdømmet". Magten er steget os til hovedet. Den stiller flere eksistentielle spørgsmål til måden, hvorpå vi opfatte os selv og andre, samt måden vi lever vores liv på (livet/døden). Men også om der er liv derude, og i så fald hvilket, er der noget der større end os.
Derfor er det endnu mere ærgeligt, da filmen slet ikke formår at håndtere disse spørgsmål, som den selv rejser, optimalt på nogen måde. Det hele bliver meget overfladisk og stereotypt på en måde. Dertil, ja så begriber jeg ikke hvorfor Klaatu på noget tidspunkt skulle få grund til at skifte mening og finde sympati for "os". Dvs Helen, eller rettere, Jacob, Helens pap-søn. Filmen hænger ikke sammen, og minder allermest om et langt afsnit af en eller anden amerikansk Sci-Fi-tv-serie, der mere går ud på at være underholdende end sammenhængende, sådan årsags-virknings-mæssigt. Dybt overvurderet!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar